Hargitai János

MohácsSzentháromság u. 5.3. választókerület
2010 Nov. 30 10:05

A főjegyző szerint új elnök lesz


Az év utolsó megyei tanácskozásán több fontos dolgot is megtárgyalnak majd a képviselők: szó lesz többek közt a jövő évi költségvetési koncepcióról, döntés születik az önkormányzati intézmények gazdálkodásának központosításáról, illetve beszámol idei tevékenységéről és gazdálkodásáról a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője.

A témák közt nem szerepel tehát új elnök választása, noha a jövőre induló kormányhivatal élére egyre valószínűbb, hogy a megyei közgyűlés jelenlegi elnöke, dr. Hargitai János kerül majd.

- Idén a december 2-ai ülés lesz az utolsó tanácskozás. Hargitai Jánost várhatóan még ebben az évben megbízzák a kormányhivatal vezetésével, azonban a törvény értelmében a kinevezéstől számított harminc napon belül kell az összeférhetetlenséget megszüntetni, így valószínűleg csak jövőre választunk új elnököt - tájékoztatta lapunkat Lászlóné dr. Kovács Ilona, a Baranyai Megyei Önkormányzat főjegyzője.

Az elnök a lemondását közgyűlésen nyújthatja be, és ugyanezen az ülésen meg is választják az utódját, illetve az alelnök személyéről is döntenek. Az eredményes voksoláshoz minősített többség szükséges, tehát a 19 fős testületből 12 képviselőnek ugyanazt a személyt kell támogatnia.

A megyei önkormányzat elnöki posztjára a legesélyesebb jelölt a jelenleg alelnökként tevékenykedő Horváth Zoltán.

A főjegyző szerint új elnök leszA december 2-ai közgyűlést eredetileg november 16-ra írták ki, ám az országos költségvetés sarokszámait későn ismerhették meg a képviselők.

- Ezeket az adatokat november elején tudtuk meg, ezután kezdhettünk csak el számolni és egyeztetni az intézményekkel. Az eljárási rendünk szerint a bizottságoknak a közgyűlés előtti héten már tárgyalniuk kell a részleteket. Mivel később kaptuk meg a számokat, nem tudtunk volna olyan koncepciót készíteni, amely figyelembe veszi, hogy mennyi normatív támogatást kapunk az egyes feladatokra, ami különösen fontos az esetünkben, hiszen gyakorlatilag a központi költségvetéstől függünk - mondta Lászlóné dr. Kovács Ilona főjegyző, aki posztját 2011. január 1-jéig tölti be, jövőre nyugdíjba vonul.

A jogszabály értelmében a feladatait az aljegyző, Perzsa Györgyné veszi át, új főjegyzőt pedig - a jogszabályi lehetőségek miatt - csak 2011. második felében választhat a testület.

Palotás Péter – Fotó: Kováts Judit
pecsiujsag.hu

Hargitai János

Mohács, Szentháromság u. 5.
eseménynaptár